Kenwood Kitchen & Mudroom


Scope: Kitchen & Mudroom Remodel
Description:
The layout of this existing home, a series of small rooms awkwardly lining a circulation path, was working against this family of six. The owners desired a more open plan with a large eat-in kitchen and family room. Instead of adding additional square feet to this large house, the design solution focused on opportunities within the shell.
Existing walls were removed and reconfigured to create a new family entry from the garage and backyard while leaving existing formal entry hall intact. An existing secondary stair was left in place, and a new mudroom was developed between the garage and kitchen. The kitchen, favoring the backyard, anchors one end of the space while a new opening provides access directly into the family room.
In the kitchen, a large island hub defines the work zone while encouraging social participation with the family. New wood ceiling and beams define the kitchen sub-space within the larger room, lending both scale and materiality to the house. Found antique light fixtures offer a contrast to the new cabinetry and appliances.